Kennisdomeinen  

Een greep uit de kennisvelden

 
 

Arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid focust op alle bedrijfsmatige activiteiten die risico opleveren voor letsel aan personen of schade aan voorwerpen. Het draait om zowel het beschermen van de bedrijfsbelangen (continuïteit van organisatie en processen) als de belangen van het personeel (vitaliteit, gezondheid en inzetbaarheid).



Sociale veiligheid

In sociale veiligheid komt niet alleen de arbowet aan de orde, maar ook psychosociale arbeidsbelasting. In sociale veiligheid ligt de nadruk op het 'menselijk' karakter van veiligheid. Het gaat om onveilige situaties die direct of indirect worden veroorzaakt door menselijk handelen.


Voorbeelden van direct menselijke acties zijn agressie, geweld en overlast. Bij indirect menselijke acties moet gedacht worden aan aardbeving door delfstofwinning, dijkdoorbraak en uitval van nutsvoorzieningen. 

  

Externe veiligheid

Externe veiligheid is gericht op het voorkomen van schade en letsel aan de omgeving door incidenten en calamiteiten. In dit domein komen veiligheid, milieu en ruimtelijke ordening bij elkaar.



Een voorbeeld: door een falende procesinstallatie lopen niet alleen werknemers, maar ook omwonenden en passanten (lees derden) gevaar. Hiervoor zijn rondom installaties en infrastructuren (wegen, tunnels, busleidingen) milieucontouren opgesteld die de kans op overlijden als gevolg van een ramp aangeven.

 

Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder ( “de Veiligheidsladder”) is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De SCL is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. De SCL is toepasbaar in alle sectoren.